Thursday, May 5, 2011

Salmon Dossari Ankake


Baru lepas balik dari my parttime job with Kanagawa Prefecture nyer project.
Best sangat kerje ngan diarang. Nie kali ke 3 kerja ngan diarang.
Bab kerje nanti cerita lain kali ek..

Hari nie nak cerita pasal my new recipe..チーズ

魚の切り身 Salmon Dossari Ankake 魚の切り身

Sorry la kalau gambar tak nampak sedap..
Tapi realitynyer..ni SEEEEDDDAAAAPペロリ
cara prepare pun tersangat la senang..Harga untuk meal nie lebih kurang RM6.50

MURAH KAN?

Ini, kalau makan kat luar asal tulis menu SALMON, mesti harga mahal giler.

お料理 Cara penyediaan お料理

1. Pergi supermarket beli salmon..jangan marah ngan ayat nie ek..べーっだ!
2. Ikut suka nak beli salmon part mana pun takpe..
    tapi rasanya semua orang tau salmon nie mahal kan..
    mana taknyer seketul salmon boleh cecah harga RM10.00
   
   OH TIDAK!!!!

   for me, jarang la nak beli salmon yang macam tu..BUKAN KEDEKUT ek..
   buat apa nak membazir ドルkalau boleh dapat salmon dengan harga murah.

   CUMA part salmon jer lain..part yang banyak tulang魚の骨..leceh sikit la masa makan.ご飯

As you can see kat label harga tu, cuma RM5.75 jer..

So untuk family besar yang suka makan salmon..this is a perfect recipe for you.
キラキラMURAH + SEDAPキラキラ

Ada cerita disebalik salmon nie tau..
jeng..jeng..jeng..音譜

my face dah di recognize oleh pekerja-pekerja bhgn ikan kat Jusco.

"Kak, hari nie ada simpan salmon yang akak selalu beli tu."

ハート Sayang la korang semua. ハート
Tapi yang tak bestnyer..apasal la korang panggil me "Kak"
Rasa macam muda lagi...ニコニコ

TAPI, takpelah..salmon punya pasal dimaafkan..

Bila cerita ngan Mr.Suzuka, dia kata.

       おとこのこ : "They don't call you 'makcik' right, ok la tu"
       おんなのこ : "hehehehe....131"


Tau takはてなマーク
Mr.Suzuka sekarang nie dah pandai sesuaikan penggunaan "ok la tu".
dulu pandai guna "ok la" saja.Bagusグッド!

Sambung cerita Jusco tadi..
Pekerja-pekerja Jusco siap tanya lagi..

       ÆONスーパー : "Kak dok masak apa dengan salmon bahagian nie? 
                  Saya tengok orang lain tak mau beli pun bhgn nie."

       おんなのこ : "Macam-macam boleh masak. akak selalu masak masakan jepun.
                nak buat masak merah ke asam pedas pun ok"

       ÆONスーパー  : "Nanti tolong bagi resepi ye"

       おんなのこ : "Akak bagi resepi , tapi korang kena janji simpan salmon untuk akak ek"

       ÆONスーパー  : "Ok kak, set!"


Mesti ada yang tertanya tanya beli kat Jusco mana??Betul tak???
Sape yang berminat nak tau send me private message kay..
Bukannya apa, nanti habis my salmon kalau bagitau Jusco mana kat sini 小悪魔.


Alamak!! Jauh menyimpang pulak cara-cara penyediaannyer..

3. After basuh salmon, perap sekejap dengan garam and lada sulah.
4. Pastu gaul ngan tepung. Kalau nak rangup..boleh guna tepung jagung.
5. Brokoli potong ikut saiz kesukaan anda. Kalau nak rebus sekejap pun boleh jugak.
    Kalau tak nak pun takpe.
6. Make sure ada bahan kat bawah矢印

Japanese soy sauce, Vinegar, Sugar
(ada jual kat Jusco gak)

7. Panaskan kuali, jangan terlalu panas sangat kay.
8. Masukkan
         -Japanese soy sauce   .......    3 sudu besar 
         -Vinegar                    .......    1 sudu besar 
         -Sugar                       .......    2-3 sudu besar
         -Air                           .......    300ml
9. Bila dah bahan nie "menggelegak", masukkan brokoli and air tepung jagung untuk
    bagi kuah dia jadi pekat.


Kalau yang tak suka brokoli, boleh gantikan dengan にんじん with  ピーマン.

腕。 SELAMAT MENCUBA 腕。




プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント
♪ Japanese words of the day ♪ 

日本 全部食べるのよ
口 zenbu-taberu-no-yo

アメリカ Make sure you eat all kay
プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント - プレゼント

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
my world - my life.... Design by Exotic Mommie. Illustraion By DaPino