Monday, January 4, 2010

”春巻き” Japanese Popia

Ini lagi satu diet meu..
This for my dinner last nite..

This one bagus for someone yang suka makan benda2 yang bergoreng.キラキラ
Mesti ada yang pk..

"ALAMAK!, Makanan bergoreng banyak lemak!!"

Jangan risau..balance yang pentingラブラブ

Ok..this is JAPANESE POPIA音譜

Disebabkan makanan ni bergoreng..
So balancekan dia ngan SALADキノコ

Ini nama nya JUMBO SALAD
make sure dressing non-oil nyer dressing.
For me i m always using "PONZU"(Lemon dressing)
can find at Juscoお金

Below is the recipe for the JAPANESE POPIA
Bahan-bahan

1 Kulit popia..tak kisah brand pape pun takpe

2Shimeji..This Shimeji low calory
プレゼントInfo:For 100g shimeji --- makan mentah 18Kcal, rebus 21Kcal

3Kobis..Vitamin C, K,U and terkenal ngan banyak fiber
合格Point: Make sure potong kecik-kecik

4Carrot and green pepper
合格Point: For carrot, slicekan dia bagi nipis dulu, then porong kecik-kecik.

5Udang

OR
6Beef

For me i made 2 taste, udang and beef.Tak kisah nak tambah pape pun takpe.
Example: かに座 , ヒヨコ , うお座...

砂時計Cara masak..

Ini point penting

Mula-mula gaul semua bahan and tambah garam and sikit pepper.
(Kalau nak rasa lain sikit, can put curry powder too)

Then, goreng bahan yang dah digaul tadi.
Bila dah masak baru masukkan dalam kulit popia and boleh goreng.
Simple kanニコニコ..ニコニコ

Why goreng duluはてなマーク
Kenapa tak goreng sekali jer (masukkan bahan dalam kulit popia n goreng)!?

Ini sebab tak nak nanti biarkan popia tu lama dalam minyak
and then nanti serap banyak minyakキスマーク

目 SELAMAT MENCUBA 目




0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
my world - my life.... Design by Exotic Mommie. Illustraion By DaPino